Zweterige baby: wat het betekent als de baby zweet en wat te doen (2024)

Baby's kunnen net als volwassenen zweten. En net als volwassenen kan zweten door veel dingen worden veroorzaakt. Als je baby zweet, kan hij het warm hebben. Probeer kleding uit te trekken of de kamertemperatuur aan te passen. Net als bij volwassenen kan zweten soms koorts betekenen.

Zweterige baby: wat het betekent als de baby zweet en wat te doen (1)Deel op Pinterest

Je hebt gehoord over opvliegers tijdens de menopauze. En je had behoorlijk wat hete periodes tijdens de zwangerschap. Maar wist je dat zweten ook in andere levensfasen kan voorkomen? Zelfs - begrijp dit - babytijd.

Als je baby 's nachts heet en bezweet wakker wordt, ben je misschien gealarmeerd en vraag je je af of dit normaal is.

Wees gerust: terwijl zweten 's nachts - of overdag trouwens - iedereen van elke leeftijd kan treffen, is zweten bij pasgeborenen en baby's gebruikelijk.

Waarom gebeurt het? Om te beginnen is het lichaam van een baby onvolwassen en leert het nog steeds zijn eigen temperatuur te reguleren. En tegelijkertijd zijn baby's vaak overdressed en krijgen ze het warm, maar ze kunnen zelf niets doen om het probleem op te lossen - of je laten weten wat het probleem is.

Onthoud: je hebt dit

Hoeveel van ons wordt bij de geboorte van onze baby's verteld dat ze van een warme, knusse omgeving houden omdat het hen aan de baarmoeder doet denken? Het is waar (en waarom newborninbakerenis zo'n goed idee), maar het is nog steeds mogelijk om het buiten uw schuld te overdrijven.

Maak je geen zorgen. Pas gewoon de lagen van je kleintje aan als ze zweten zonder andere symptomen en ga verder. Je doet het geweldig.

Was dit nuttig?

Soms zweten baby's overal. Andere keren kunt u zweten of vocht opmerken in specifieke gebieden, zoals de handen, voeten of het hoofd. Nogmaals, dit is heel normaal. Mensen hebben gewoon meer zweetklieren in bepaalde gebieden.

Het is waar dat zweten in zeldzame gevallen een gezondheidsprobleem kan signaleren. Laten we eens kijken naar de oorzaak van het zweten, hoe het kan worden behandeld en wanneer u uw kinderarts zou moeten zien.

(tl; dr: als je je ergens zorgen over maakt, bel dan de dokter.)

Hier zijn enkele van de redenen waarom uw baby kan zweten.

Huilen of zich in het zweet werken

Huilen kan hard werken zijn en veel energie kosten. (Dat geldt ook voor het kalmeren van je kleintje tijdens een van deze ophefsessies!) Als je baby hard huilt of al heel lang huilt, kan hij bezweet en rood in het gezicht worden.

Als dit de oorzaak is, zal zweten tijdelijk zijn en verdwijnen zodra alles weer rustig is in de wereld van de baby.

Te veel lagen die de (lichaams)warmte opdrijven

Gewetensvolle ouders - dat ben jij! - bundel hun baby vaak in extra lagen kleding of dekens om ervoor te zorgen dat ze het niet te koud krijgen. Goed gedaan!

Als er echter een baby isovergebundeld kunnen ze heet, ongemakkelijk en zweterig worden omdat de huid niet kan ademen.

In dit geval kan je baby het overal warm hebben. U kunt zweet overal op hun lichaam opmerken.

Diepe slaap (ben je niet een beetje jaloers?)

Pasgeborenen besteden het grootste deel van de tijddag en nacht slapen, maar ze slapen meestal in korte segmenten, meestal slechts ongeveer 3 of 4 uur per keer. Hierdoor vraag je je misschien af ​​hoe de uitdrukking "slapen als een baby" in vredesnaam positieve associaties kreeg.

Maar tijdens deze tijden dat uw baby slaapt, zal hij verschillende slaapcycli doorlopen, waaronder een zeer diepe slaap. In diepe slaap kunnen sommige baby's overmatig zweten en nat van het zweet wakker worden. Het komt eigenlijk vrij vaak voor en is meestal geen reden tot bezorgdheid.

Een verkoudheid, koorts of infectie

Als uw baby zweet, maar meestal niet of niet veel zweet, krijgt hij mogelijk eenkoudof een infectie hebben.

Koorts is een veelbetekenend teken van infectie, dus neem de temperatuur van je kleintje op. U kunt meestal gebruikenbaby Tylenolom de koorts te verlagen en de symptomen te verlichten, maar overleg met uw arts over de dosering en aanbevelingen als uw baby jonger is dan 6 maanden.

Slaapapneu bij baby's

Slaapapneu is een aandoening waarbij u tijdens het slapen 20 of meer seconden pauzeert tussen ademhalingen. Het is zeer zeldzaam bij baby's, maar kan gebeuren, vooral bij preemies in de eerste maanden na de geboorte.

Als u denkt dat uw baby slaapapneu heeft, laat ze dan beoordelen door uw kinderarts. Tekenen om naar te zoeken zijn:

 • snurken
 • hijgend
 • open mond tijdens het slapen

Slaapapneuis nieteen risicofactor voorwiegendood (SIDS)- veel ouders maken zich zorgen dat het zo is - en baby's groeien er meestal overheen. Toch is het het beste om met een arts te praten als u zich zorgen maakt.

Veiligheidsopmerking

Laat u niet verleiden om slaapverstellers te gebruiken. Slaapverstellers en wiggen worden niet aanbevolen tijdens het voeden of slapen. Deze gewatteerde verhogers zijn bedoeld om het hoofd en lichaam van je baby in één positie te houden, maar zijn dat welniet aanbevolen door de Food and Drug Administrationvanwege het risico op wiegendood.

Was dit nuttig?

Hyperhidrose in de kindertijd

Hyperhidroseis een aandoening die overmatig zweten veroorzaakt, zelfs als de temperatuur koel is. Gelokaliseerde hyperhidrose kan voorkomen op bepaalde delen van het lichaam, zoals de handen, oksels of voeten - of op meerdere van deze gebieden tegelijk.

Er is ook een vorm van hyperhidrose, algemene hyperhidrose genaamd, die grote delen van het lichaam kan aantasten. Het is zeldzaam maar niet ernstig. De toestand verbetert vaak naarmate de baby groeit.

Hyperhidrose kan optreden wanneer u wakker bent of slaapt. Een ernstiger aandoening veroorzaakt het soms, dus uw kinderarts zal enkele tests uitvoeren als hij dit vermoedt.

Aangeboren hartafwijkingen

Baby's die hebbenaangeboren hartafwijkingenzweten bijna de hele tijd omdat hun lichaam het probleem compenseert en harder werkt om bloed door het lichaam te pompen. Experts schatten bijna1 procentvan babys wordt geboren met aangeboren hartkwaal.

Baby's met een aangeboren hartaandoening zullen moeite hebben met eten en beginnen te zweten als ze proberen te eten. Andere symptomen kunnen een blauwachtige tint van de huid en een snelle, oppervlakkige ademhaling zijn.

Even serieus,oververhitting(maar niet zweten, voor alle duidelijkheid) is een risicofactor voor wiegendood. Daarom is het belangrijk om situaties te voorkomen waarin je baby oververhit kan raken.

Omdat zweten kan betekenen dat je baby het te warm heeft, is het een nuttig symptoom dat kan aangeven dat je laagjes moet verwijderen of de baby op een andere manier moet afkoelen.

Als je merkt dat je baby bezweet is, is het eerste wat je moet doen kijken of je iets kunt doen om de omgeving aan te passen zodat het comfortabeler is. Als deze veranderingen niet helpen, moet u mogelijk een arts raadplegen.

Hier zijn enkele dingen om te controleren en te overwegen.

Zoek en los het probleem op

Als je baby hard huilt en zich in het zweet heeft gewerkt, neem dan de tijd om erachter te komen wat hij nodig heeft en help hem, en kijk of het zweten stopt. (Ja, we weten dat u dit dagelijks doet en de herinnering niet nodig heeft.)

Hoewel de oorzaak van het huilen kan zijn dat je baby het warm heeft, kunnen er andere redenen zijn: ze hebben honger, hebben een luierwissel nodig of willen gewoon dat je ze vasthoudt.

Pas de kamertemperatuur aan

Zorg ervoor dat de temperatuur in de babykamer ergens tussen koel en warm blijft, maar niet heet is. De slaapomgeving van je baby moet tussen de 20 en 22 °C blijven.

Als de kamer geen thermometer heeft, kun je een draagbare thermometer kopen om bij te houden. Veel babyfoons melden ook de temperatuur van de kamer.

Als je het niet zeker weet, stop dan en vraag jezelf af ofjij bentheet. Als dat zo is, dan is uw baby dat waarschijnlijk ook.

Verwijder overtollige kleding

Kleed je baby in lichtgewicht, ademende kleding. Verwijder indien nodig lagen. Weersta de neiging om je kleintje in te pakken, tenzij het erg koud is. Zorg er voor de veiligheid voor dat u dekens, dekbedden en dekbedden uit hun wieg houdt.

Wees alert op koorts en andere symptomen

Als je stappen hebt ondernomen om de temperatuur aan te passen en lagen kleding van je baby te verwijderen en ze zijn nog steeds bezweet, kan ze koorts hebben. Zoek medische hulp voor uw baby als deze:

 • jonger dan 3 maanden en koorts heeft met een rectale temperatuur van 100,4 °F (38 °C)
 • ouder dan 3 maanden bent en koorts heeft van 38,9 °C of hoger
 • ouder dan 3 maanden en langer dan 2 dagen koorts heeft

Als u naast zweten een van deze andere symptomen opmerkt, raadpleeg dan een arts:

 • hijgend ofpiepende ademhalingtijdens het slapen
 • lange pauzes tussen ademhalingen tijdens het slapen
 • niet normaal aankomen
 • problemen met eten
 • snurken
 • tandenknarsen

Het is normaal dat baby's zweten. In de meeste gevallen hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Vaak is een simpele aanpassing, zoals het verlagen van de kamertemperatuur of het aankleden van uw baby in minder lagen, voldoende. Dus niet doenzweetHet.

Naarmate uw baby groeit en zijn temperatuur beter kan reguleren, zal dit over het algemeen minder gebeuren. Als uw baby hyperhidrose heeft en het blijft een probleem naarmate hij ouder wordt, kan uw kinderarts dit behandelen.

Maar, zoals bij elk probleem dat uw baby heeft, vertrouw op uw instinct. Als u zich zorgen maakt, maak dan een afspraak met uw kinderarts.

Zweterige baby: wat het betekent als de baby zweet en wat te doen (2024)

FAQs

Zweterige baby: wat het betekent als de baby zweet en wat te doen? ›

Naast de kleding van je baby aanpassen, kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan. Je kan hem ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij niet te snel afkoelt. Of neem samen een verfrissende duik in het zwembad!

Wat te doen bij warm weer baby? ›

Naast de kleding van je baby aanpassen, kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan. Je kan hem ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij niet te snel afkoelt. Of neem samen een verfrissende duik in het zwembad!

Waarom zweet mijn kind zo? ›

Wanneer de lichaamstemperatuur van je kind hoger dreigt te worden, zoals bij inspanning en warmte, gaat je kind zweten. Het zweet verdampt, waardoor de huid van je kind afkoelt. De temperatuur van het lichaam zal hierdoor constant blijven.

Wat is warmtestuwing bij baby? ›

We spreken van warmtestuwing, ofwel oververhitting, wanneer een kind de warmte niet kan afgeven aan de omgeving en de lichaamstemperatuur verhoogd is. In een poging af te koelen, worden de bloedvaten in de huid wijd open gezet. Daardoor daalt de bloeddruk, wat het hart moet compenseren door harder te pompen.

Hoe weet je of je kind het te warm heeft? ›

Controleer in zijn nek of voel aan zijn voetjes als je twijfelt of hij het te warm heeft. Als die lauw aanvoelen, dan zit je goed. Voelt zijn nekje bezweet aan, trek je baby dan minder kleding aan. Desnoods laat je hem rondkruipen in een romper of – als het erg heet is – in z'n luier.

Waarom zweet mijn baby? ›

Met name baby's en jonge kinderen zweten snel, doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Tevens slapen baby's en jonge kinderen dieper én vaker, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur op peil houdt door middel van transpiratie. Het verdampende zweet helpt de huid af te koelen.

Wat te doen om je baby koel te houden? ›

Hieronder een aantal tips die jou daarbij kunnen helpen.
 1. Controleer regelmatig of je kindje het niet te warm heeft. ...
 2. 1 laagje is voldoende. ...
 3. Koele kruik. ...
 4. Een lauw badje als verkoeling. ...
 5. Zoek een koel plekje om je baby te laten slapen. ...
 6. Erop uit.
Aug 24, 2022

Hoe kan je zweet stoppen? ›

Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.

Wat kun je doen tegen zweet? ›

Zweetkliertjes zitten over het hele lichaam in de huid. Ze produceren een geurloos zweet. Sommige huidbacteriën zetten het zweet om in stoffen die we wel kunnen ruiken. Bij stress, spanningen of hevige emoties is het mogelijk dat je gaat zweten.

Is het gezond om veel te zweten? ›

Mensen die niet zo snel of weinig zweten, kunnen vaak ook minder goed tegen warmte. Abnormaal veel zweten is daarentegen ook niet gezond. Je lichaam kan ongeveer een liter vocht verwerken, als je te veel zweet droog je uit.

Wat doen als baby oververhit is? ›

Tips tegen oververhitting:

Zet je een raam open? Let dan op voor tocht. Is het binnen veel te warm? Zorg voor wat afkoeling door je baby te besprenkelen met water of koel hem af in de douche of zwembad.

Welke symptomen kunnen wijzen op warmtestuwing? ›

 • Hoge lichaamstemperatuur (boven de 38 graden)
 • Hoofdpijn.
 • Vermoeidheid.
 • Spierpijn.
 • Een droge mond en veel dorst.
 • Rusteloos.
Mar 29, 2023

Hoe weet je of baby oververmoeid is? ›

Uw baby kan erg gevoelig worden voor alles wat er om hen heen gebeurt. Signalen van oververmoeidheid: Lange tijd achter elkaar wakker zijn; • De oogjes wijd open; • Heel actief of overactief; • Onrustig slapen, korte slaapjes. Een oververmoeide baby wordt meestal na korte tijd weer wakker.

Hoe baby te slapen leggen bij warm weer? ›

Probeer de warmte van buitenaf tegen te houden met lamellen, rolluiken of gordijnen. Verhoog het toezicht bij extreem hoge temperaturen. Baby's dutten vaak in tijdens een autorit. Ook in de auto kan je via de temperatuur binnen, de kledij en de toedekking ervoor zorgen dat je baby 'lekker fris' slaapt.

Hoe kleed je je baby s nachts? ›

Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).

Hoe warm moet het in huis zijn voor een baby? ›

De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.

Wat moet een baby aan met 30 graden? ›

Is het hoogzomer en 30 graden, dan kan alleen een lakentje (naast luchtige kleertjes) genoeg zijn. Als de voetjes van je baby aangenaam aanvoelen, heeft hij of zij het warm genoeg. Je kunt ook zijn of haar nekje voelen om de lichaamstemperatuur van je baby te controleren.

Waarom geen ventilator bij baby? ›

Vermijd tocht

Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.

Hoe warm mag een baby het hebben? ›

Het is geen enkel probleem als je baby koude handjes heeft. Je baby moet de eerste 2 dagen wennen aan de nieuwe omgeving thuis. Wij adviseren je om je baby 's ochtends en 's avonds te temperaturen, totdat de temperatuur niet meer schommelt. De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5°C liggen.

Wat kun je doen als het 30 graden is? ›

Daarom zetten wij onze favoriete bezigheden op een rij tijdens deze hete zomerdagen.
 1. Rijden in een auto met open dak. ...
 2. Lunchen op het strand. ...
 3. Je insmeren met zonnebrand. ...
 4. In de tuin liggen en een bloemenkrans maken. ...
 5. Ren door een sproei-systeem heen. ...
 6. Je voeten verkoelen. ...
 7. Naar de (koele) bioscoop. ...
 8. Bikram yoga in zon.
Jul 18, 2022

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6409

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.