Wat gebeurt er echt met je lichaam als je tranen tegenhoudt | Livestrong.com (2024)

Wat gebeurt er echt met je lichaam als je tranen tegenhoudt | Livestrong.com (1)

Er vinden allerlei veranderingen plaats in je lichaam in de momenten voorafgaand aan het begin van de tranen.

Afbeelding tegoed:LIVESTRONG.com Creatief

Wat er echt met je lichaam gebeurt Wanneer onderzoekt de effecten van kop tot teen van gewoon gedrag, acties en gewoonten in je dagelijks leven.

Of het nu gaat om een ​​lieve veteraan-terug-naar-huis-naar-uitgelaten-hond-video of een slecht gevecht met je partner, allerlei alledaagse gebeurtenissen kunnen de drang om te huilen opwekken, zegtJames Rodriguez, PhD, LCSW, directeur van trauma-geïnformeerde diensten bij deNYU McSilver Instituut voor Armoedebeleid en Onderzoek.

Advertentie

De gebeurtenis die de drang om te huilen opwekt, hoeft geen negatieve ervaring te zijn, zegt Rodriguez - mensen huilen van vreugde, maar ook van angst, verdriet en verdriet. Huilen kan in ieder geval optreden wanneer onze hersenen de stressreactie van ons lichaam activeren.

Filmpje van de dag

Er is heel weinig onderzoek gedaan naar niet huilen, maar velen van ons zijn bekend met de sensaties die gepaard gaan met het inhouden van tranen: benauwdheid op de borst, een brok in je keel, plotselinge hoofdpijn. Toch weten we wel iets over wat er in het lichaam gebeurt voordat de tranen beginnen. Dit is wat er door je hele lichaam gebeurt in de momenten voorafgaand aan de tranen die hun aanwezigheid kenbaar maken.

Advertentie

Je hersenen registreren stress

Nadat zich een mogelijk traanopwekkende gebeurtenis heeft voorgedaan, begint onze stressreactie zijn werk in de amygdala, de grijze stof in de hersenen die verantwoordelijk is voor de perceptie van emoties.

De amygdala stuurt een signaal naar de hypothalamus, die de rest van het lichaam communiceert om dienovereenkomstig te handelen. Het vertelt de hypofyse dat er gevaar (of stress) is, waardoor de klier het adrenocorticotroop hormoon afgeeft.Harvard Health Publishing. Dit hormoon reist vervolgens naar de bijnier, die zich recht boven de nieren bevindt, waardoor ze cortisol, dat beruchte stresshormoon, afgeven.

Terwijl dit allemaal gebeurt, heeft de hypothalamus ook het sympathische zenuwstelsel geactiveerd, zegt Rodriguez; dit deel van je zenuwstelsel regelt de lichaamsfuncties die worden geactiveerd in een vecht-of-vluchtreactie, volgens deMerck-handleiding.

Verwant lezen

Lichaamsbeweging kan stress verminderen, dus waarom piekt het cortisol?

Je hart versnelt

Terwijl de hersenen reageren op stress, zal het sympathische zenuwstelsel zowel uw hartslag als de samentrekkingen van uw hartspier versnellen.

Advertentie

"Bovendien verwijden de bloedvaten die bloed naar de grote spieren en het hart leiden, waardoor de hoeveelheid bloed die naar deze delen van het lichaam wordt gepompt en de bloeddruk stijgt", aldus deAmerikaanse Psychologische Vereniging.

Je ademhaling kan veranderen

Als je wordt geraakt door een stressvol moment, kun je last krijgen van kortademigheid en snelle ademhaling. Dit gebeurt als de luchtweg tussen de neus en de longen strakker wordt.

Advertentie

Advertentie

Mensen met reeds bestaande luchtwegaandoeningen, zoals astma, lopen mogelijk meer risico op ademhalingsproblemen wanneer ze stress ervaren. Een significante stressvolle ervaring, zoals de dood van een naast familielid, verhoogde het risico op een astma-aanval bij kinderen met astma met bijna het dubbele, volgens een vaak geciteerde studie uit november 2007 in ​Hersenen, gedrag en immuniteit.

Verwant lezen

5 gewoonten van 2 minuten die kunnen helpen uw stress te verminderen, Stat

Je spieren reageren

Als reactie op stress stuurt de snelle afgifte van hormonen door het hele lichaam extra bloed naar de spieren. Het effect is misschien gemakkelijker voor te stellen wanneer een fysieke stressor een bedreiging vormt: je lichaam kan snel handelen om uit het pad van een motorrijder te gaan, zelfs voordat je voelt dat je de fietser die op je af komt bewust hebt geregistreerd.

Advertentie

Hoe komt huilen - of niet huilen - in het spel?

Om terug te keren naar het evenwicht van de vecht-of-vluchtreactie, moet het parasympathische zenuwstelsel van uw lichaam - het deel van uw zenuwstelsel dat lichaamsprocessen afhandelt tijdens routinematige, stressvrije momenten, volgens de Merck-handleiding - worden geactiveerd. "Er zijn emotionele en fysiologische manieren om het parasympathische zenuwstelsel te activeren om het lichaam terug te brengen naar een bepaald niveau van homeostase", zegt Rodriguez.

Advertentie

Onderzoek toont aan dat huilen je lichaam heel goed kan helpen om na het vecht-of-vluchtmoment terug te keren naar een stabiele, stabiele toestand. Huilen activeert het parasympathische zenuwstelsel, helpt het lichaam te rusten en terug te keren naar de homeostase, volgens een overzicht van de wetenschappelijke literatuur uit mei 2014 over de kalmerende effecten van huilen gepubliceerd inGrenzen van de psychologie.

Het onderdrukken van het huilen kan dan voorkomen dat het lichaam terugkeert naar zijn evenwichtige toestand.

Advertentie

Het kan OK zijn om het huilen tijdelijk te onderdrukken (hierover later meer), maar je lichaam blijft in een stressreactie, zegt Rodriguez. "We weten dat een lichaam dat chronisch wordt blootgesteld aan stress op de lange termijn negatieve gevolgen heeft", merkt Rodriguez op.

Advertentie

Chronische stresswordt geassocieerd met een verhoogd risico op een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, angst, depressie, zwaarlijvigheid, spijsverteringsproblemen en geheugen- en concentratiestoornissen, volgens deMayo kliniek.

Verwant lezen

Wat gebeurt er echt met je lichaam als je gestrest bent?

Waarom mensen tranen onderdrukken

Ondanks deze risico's geloven veel mensen dat ze de drang om te huilen moeten weerstaan, en om veel verschillende redenen.

"Er zijn verschillende normen rond huilen in verschillende culturen", zegt Rodriguez. Amerikaanse vrouwen huilen bijvoorbeeld 3,5 keer per maand, terwijl Amerikaanse mannen ongeveer 1,9 keer per maand huilen, volgens een studie uit september 2010 inCognitie en emotie. Volgens het onderzoek huilen vrouwen in China 1,4 keer per maand (minder vaak dan zowel Amerikaanse mannen als vrouwen).

Er zijn eindeloze verschillen in onze socialisatie rond huilen, wat in veel culturen wordt gezien als een teken van kwetsbaarheid.

"Jonge mannen van kleur krijgen de boodschap om sterk en stoer te zijn, en huilen is een teken van zwakte", legt Rodriguez uit. "Dat soort berichten kunnen bijdragen aan die constante blootstelling aan stress die iemand in stressvolle tijden in die staat van activering kan houden."

Hoe je tranen veilig kunt bedwingen

Ondanks de risico's voor chronische stress, geeft Rodriguez toe dat de taboes rond huilen - vooral wanneer het op de werkplek wordt gedaan en andere situaties waarin het tonen van emoties ongepast wordt geacht - voorlopig nergens toe leiden. Er zijn echter gezonde manieren om het lichaam te helpen zijn parasympathische zenuwstelsel te activeren en weer in balans te brengen. Deze technieken zijn afhankelijk van het omleiden van de release naar elders.

Probeer een techniek om je gedachten te stoppen

Een manier om te voorkomen dat je in het moment huilt, is door gedachtenstopmethoden te gebruiken, zegt Rodriguez. Je zou kunnen proberen "een stopteken cognitief in je hoofd te stoppen" om de hersenen te signaleren dat het tijd is om deze reactie te pauzeren, suggereert hij.

Advertentie

Een andere cognitieve truc is toegeven aan 'acceptatie van het gevoel', zegt Rodriguez. Je kunt tegen jezelf zeggen: "Ik wil nu huilen, maar ik kan niet", en jezelf toestemming geven om dat te doen op een plek waar je je prettiger voelt.

Haal diep adem

Diepe ademhalingkan soms het parasympathische zenuwstelsel activeren, wat zal helpen het lichaam te ontspannen zonder de waterwerken.

Verwant lezen

gestrest? Probeer de 4-7-8 ademhalingsmethode om je zen te vinden

Nog meer gespannen

In plaats van te proberen het sympathische zenuwstelsel tegen te gaan, kunt u proberen het te versterken. Je spieren spannen, je kaken op elkaar spannen en je vuisten op elkaar klemmen kanversterk je stressreactie, zegt Rodriguez, waardoor je je meer zelfvertrouwen en controle kunt voelen (en minder snel zult huilen).

Waar te gaan vanaf hier

Uitzoeken hoe je de tranen kunt bedwingen in een moment van stress is slechts de helft van de vergelijking.

Rodriguez beschrijft de bovenstaande tips als "kortetermijnhacks"; ze werken in het moment, maar ze zijn geen duurzame manier om met stress om te gaan. Als je dat niet doetpak de stress frontaal aanloop je het risico te lang in die hyperactieve toestand te blijven.

"Het lichaam heeft releases nodig", zegt Rodriguez. De release hoeft niet op het moment te huilen of zelfs achteraf te huilen. Gezonde releases kunnen bewezen stressbrekers bevattenoefening,meditatieof een gesprek met een geliefde.

Zonder deze zullen mensen eerder geneigd zijn zich te wenden tot ongezonde releases (zoals middelenmisbruik) en hun risico op de aandoeningen die verband houden met chronische stress vergroten.

Verwant lezen

  • Wat gebeurt er echt met je lichaam als je gestrest bent?
  • Wat gebeurt er echt met je lichaam als je uitgedroogd bent?
  • Wat gebeurt er echt met je lichaam als je tandenknarst?

Advertentie

Advertentie

Wat gebeurt er echt met je lichaam als je tranen tegenhoudt | Livestrong.com (2024)

FAQs

Wat kan er gebeuren als je teveel huilt? ›

Van huilen kun je hoofdpijn krijgen, maar alleen als je bedroefd bent, zo ontdekten neurologen van de Amerikaanse University of Texas in 1998. Een van de ondervraagde proefpersonen meldde heftige hoofdpijn te krijgen na twee minuten huilen. Maar: dat gebeurde alleen als ze huilde van verdriet.

Wat doet huilen met je lichaam? ›

Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.

Wat gebeurt er in de hersenen bij huilen? ›

Maar wat gebeurt er nu precies in je brein als je huilt? Acetylcholine is een neurotransmitter dat een signaal van je hersenen naar de traanklieren stuurt om te waarschuwen dat de emoties hoog oplopen. Op dat moment produceert de traanklier tranen. Maar liefst 50% van de mensen voelt zich beter na het huilen.

Is het gezond om elke dag te huilen? ›

Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt. Je hoeft je niet te schamen voor je tranen, het betekent juist dat jij je mentale gezondheid leert te managen.

Wat doen tranen met je huid? ›

Stofjes die vrijkomen bij emoties (dus ook bij zenuwen, schaamte, etc.) zorgen ervoor dat de bloedvaten op bepaalde plaatsen in het gezicht wijder open gaan staan. Er stroomt meer bloed door deze vaten en dat geeft een rodere kleur. Dit wordt vasodilatatie genoemd.

Waarom word je zo moe van huilen? ›

Hoe komt dat nu eigenlijk? Anders dan bij gevoelsuitingen als boos zijn en glimlachen vergt verdriet veel van de spieren, en niet alleen in het gezicht maar ook op andere plekken in het lichaam. De ademhalingsspieren raken overbelast, waardoor de ademhaling sneller gaat en begint te schokken.

Is huilen slecht voor je weerstand? ›

Huilen versterkt je weerstand

Zo bevatten ze meer hormonen met de proteïnen prolactine, corticotropine en leucine. Die hebben een natuurlijke pijnstillende werking.

Is huilen goed om stress uit lichaam te krijgen? ›

Het voordeel van huilen is dat je met iedere traan cortisol afvoert waardoor het cortisolgehalte daalt en je spanning afvoert. Daarom kan het bij stress en burn-out wel eventjes opluchten om flink te huilen.

Is huilen aangeboren gedrag? ›

Vanuit een ontwikkelings- of evolutieperspectief is huilen vooral gehechtheidgedrag, dat wil zeggen dat het deel uitmaakt van het aangeboren gedragsrepertoire en dat het essentieel is voor het bevorderen van nabijheid van ouders of verzorgers (in het bijzonder de moeder) - vooral wanneer er iets aan de hand is (Vinger- ...

Hoelang laten huilen? ›

Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.

Kan je huilen zonder tranen? ›

Soms is het een uiting van een kleine emotie, soms is de emotie niet passend bij de tranen. Sommigen echter, kunnen helemaal niet meer huilen. Vraag altijd waar de tranen voor staan. Er zijn verschillende oorzaken en verschillende uitingen van huilen na hersenletsel.

Wat betekent het als je snel huilt? ›

Snel emotioneel door stress of burn-out: laat die tranen maar rollen. Snel emotioneel door stress of burn-out is dus niet iets slechts, maar juist iets wat je toe mag laten. Vaak zijn emoties in periodes van stress opgekropt en komen ze eruit op het moment dat je je eindelijk niet meer zo groot hoeft te houden.

Waarom ben ik zo snel emotioneel? ›

Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.

Waarom moet ik huilen om niks? ›

Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.

Waarom moet ik de hele dag huilen? ›

Stress kan een emotionele uitbarsting, zoals woede veroorzaken. Een oorzaak hiervoor is vermoeidheid. Door stress en burn-out kun je je oververmoeid voelen en door vermoeidheid ben je meestal sneller emotioneel. Kleine irritaties kunnen zich ophopen en uiteindelijk in een woede-uitbarsting naar buiten komen.

Waarom moet ik zo veel huilen? ›

Dit is niet precies hetzelfde als tranen van blijdschap; vaak huil je als je een rustpunt bereikt na een periode van stress of tegenspoed. Als je een tijd lang onder veel emotionele druk hebt gestaan, kun je, juist zodra het probleem is opgelost, in tranen uitbarsten.

Hoe lang kan je huilen? ›

Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6469

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.