Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (2024)

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (1)

Bijgewerkt op 2 juni 2023

Zelfs als je nog nooit verslaafd bent geweest aan alcohol, ken je waarschijnlijk al dat gevoel van moe, uitgedroogd en een beetje misselijk wakker worden door te veel gedronken te hebben de avond ervoor. Vermoeidheid is normaal als onderdeel van een kater, maar als je ooit hebt geprobeerd nuchter te worden, weet je dat extreme vermoeidheid een veel voorkomende bijwerking is van alcoholontwenning.

Dus waarom gebeurt er vermoeidheid na het stoppen met alcohol? Wat volgt is een diepgaande blik op hoe stoppen met drinken vermoeidheid met zich mee kan brengen, inclusief antwoorden op veelgestelde vragen over aan alcohol gerelateerde vermoeidheid en tips om ermee om te gaan.

Hoe stoppen met alcohol het lichaam beïnvloedt

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (2)

Als jeverslaafd aan een middel, is je lichaam erop gaan vertrouwen dat die substantie aanwezig is voor normaal functioneren. Alcohol is bijvoorbeeld een depressivum van het centrale zenuwstelsel, wat betekent dat het uw hartslag, ademhaling en hersenactiviteit vertraagt, en het kan ook uw bloeddruk verlagen. Dit is waarom sommige mensen diealcohol drinkengevoelens van kalmte, ontspanning of slaperigheid ervaren.

In het geval van aanhoudend alcoholgebruik raakt uw lichaam eraan gewend om op dit niveau te werken, en wanneer ustop met het drinken van alcoholOf het nu 's nachts is, voor een dag op het werk of als onderdeel van een poging om nuchter te worden, uw lichaam begint ontwenningsverschijnselen te ervaren. Afhankelijk van de ernst van het drinken en uw algehele gezondheid, onbeheerde,koude turkije alcoholterugtrekking kan zeer onaangenaam zijn. Sommigevoorkomende symptomen van alcoholontwenningerbij betrekken:

 • Handen schudden (merk op dat dit anders is dan delirium tremens, hieronder besproken)
 • Spanning
 • Zweten
 • Slapeloosheid
 • Extreem vermoeid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • braken

In ernstige gevallen, degenen die verslaafd zijn aan alcohol en dat proberenontgiften van alcoholkan het alcoholontwenningssyndroom en delirium tremens ervaren. Dit is een zeer ernstige aandoening die epileptische aanvallen, gevaarlijke pieken in bloeddruk en hartslag en zelfs hallucinaties kan veroorzaken. Als u denkt dat u symptomen ervaart vandelirium tremens, zoek onmiddellijk medische hulp.

Je hoeft ook geen zware drinker te zijn of iemand die veel alcohol drinkt om door alcohol veroorzaakte uitputting te ervaren. Ook iemand die met een vriend of vriendin naar de kroeg gaat en een glaasje te veel op heeft, kan de volgende dag last krijgen van lusteloosheid. We weten dat dit waar is op basis van het antwoord op de volgende vraag." } },{ "@type": "Vraag", "name": "Veroorzaakt alcohol vermoeidheid?", "acceptedAnswer": { "@ type": "Antwoord", "text": "Ja. Zelfs een biertje of een paar glazen wijn staan ​​erom bekend dat veel mensen zich slaperig en aangenaam ontspannen voelen. Maar volledige vermoeidheid komt vaker voor in de nasleep van zwaar of binge drinken of overmatig alcoholgebruik.

Elk niveau van alcoholgebruik kan bijdragen aan uitdroging, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de bloeddruk daalt en de bloedsomloop vertraagt. Wanneer minder zuurstof en bloedstroom de hersenen bereiken, treedt vermoeidheid op.

Zwaar alcoholgebruik heeft ook invloed op circadiane ritmes, waardoor de slaap wordt verstoord, zodat u geen bevredigende nachtrust krijgt. Vermoeidheid is dan een natuurlijk bijproduct." } },{ "@type": "Vraag", "name": "Wat betekent het als een alcoholist veel slaapt?", "acceptedAnswer": { "@type": " Answer", "text": "Als een alcoholist veel slaapt, kan dat één of meerdere dingen betekenen. Een patroon van zwaar alcoholgebruik hangt vaak samen met slaperigheid overdag. Uit een onderzoek uit 2014 bleek bijvoorbeeld dat ongeveer 15 procent van de zware drinkers overdag slaperig was.

Alcoholgebruik wordt ook in verband gebracht met meer slaapstoornissen zoals slapeloosheid en obstructieve slaapapneu. Mensen die aan deze aandoeningen lijden, zijn overdag vaak slaperig. Ze kunnen de hele dag korte dutjes doen of vaak klagen dat ze moe zijn.

Erger nog, slaperigheid overdag door een combinatie van alcoholgebruik en slaapapneu verhoogt naar verluidt de kans om betrokken te raken bij een aan vermoeidheid gerelateerd auto-ongeluk." } },{ "@type": "Question", "name": "What else gebeurt er met je lichaam nadat je bent gestopt met drinken?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Op de langere termijn is stoppen met drinken een van de verstandigste gezondheidskeuzes die iemand met een alcoholprobleem kan maken maken. Een lichaam dat niet constant onder de druk van alcoholmisbruik staat, is overal gezonder. Hier zijn slechts enkele van de dingen die kunnen gebeuren voor hun hersenen en lichaam wanneer een persoon nuchter wordt:

Meer hydratatie - Dit correleert met minder vermoeidheid, een betere cognitieve functie en zelfs een verbetering van de stemming. Gewichtsverlies - Veel mensen verliezen kilo's nadat ze zijn gestopt met drinken. Een sterker immuunsysteem - Nuchterheid betekent doorgaans minder ziek worden. Beter slaap - Alcohol staat erom bekend dat het een goede nachtrust verstoort. Een gezonder spijsverteringssysteem - Laten we de kracht van een werkende lever en andere organen die helpen bij het verteren van voedsel, het afvoeren van gifstoffen en minimaliseer spijsverteringsproblemen. Dit zijn enkele van de vele fysieke voordelen die een einde aan het drinken kan opleveren. Ze zijn het waard om in gedachten te houden tijdens de vroegste fase van een alcoholvrij leven, wanneer wat er met het lichaam gebeurt onmiddellijk nadat de alcohol het systeem heeft verlaten, vermoeidheid en andere mentale en fysieke symptomen kan veroorzaken. (Zie hieronder voor meer informatie over dit punt.)" } },{ "@type": "Vraag", "name": "Wat kan ik verwachten als ik stop met drinken?", "acceptedAnswer": { "@type" : "Answer", "text": "Niet iedereen zal precies dezelfde ervaring hebben als ze stoppen met drinken. Alcohol is een gifstof, wat betekent dat zodra het in de bloedbaan terechtkomt, het een negatieve invloed heeft op zowat elk orgaan van het lichaam. Als iemand een tijdje heeft gedronken, passen zijn hersenen en lichaam zich aan aan dit nieuwe normaal. Wanneer ze stoppen met drinken, zal er weer een aanpassing aan het leven zonder alcohol plaatsvinden. Terugtrekking vormt het aanpassingsproces waardoor hersenen en lichaam weer gezond worden en geleidelijk herstellen.

Tijdens deze periode van ontgifting en vroeg herstel zult u natuurlijk verschillende symptomen ervaren terwijl het lichaam terugkeert naar zijn normale processen. Sommige van deze symptomen kunnen ernstig zijn, en daarom is detoxen onder medisch toezicht de aanbevolen route om een ​​gewoonte van zwaar drinken te stoppen." } },{ "@type": "Question", "name": "Wat is de beste manier stoppen met drinken?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Idem. De beste manier om te stoppen met drinken is altijd in een vertrouwd afkickcentrum waar door verslaving gecertificeerde medische professionals toezicht kunnen houden op het ontgiftingsproces, door vitale functies te controleren, vocht toe te dienen, te letten op complicaties en troostmedicatie voor te schrijven voor lastige symptomen. Als u deze route volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw detox zo veilig en comfortabel mogelijk is - maar ook compleet.

Een detox onder medisch toezicht is de eerste cruciale stap op weg naar succesvol stoppen met drinken. Het is ook de eerste. Na een detox kunnen intramurale behandelingen en therapieën mensen helpen de grondoorzaken van een drankprobleem te identificeren en aan te pakken. Zonder dit werk is het vaak gemakkelijk om in dezelfde slechte gewoonte terug te vallen." } }]}

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (3)

Veelgestelde vragen over alcohol, vermoeidheid en de oplossing

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (4)

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen op de bovenstaande lijst. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je er vragen over tegenkomt in chatrooms en fora. Enkele van de meest gestelde vragen over de bijwerkingen van stoppen met drinken en hun antwoorden zijn als volgt:

Voel je je moe als je stopt met drinken?

Ja. Veel mensen voelen zich moe nadat ze zijn gestopt met drinken, of dat nu betekent na een nacht van overmatig genot of in de begindagen van nuchterheid.

Je hoeft ook geen zware drinker te zijn of iemand die alcohol drinkt om door alcohol veroorzaakte uitputting te ervaren. Ook iemand die met een vriend of vriendin naar de kroeg gaat en een glaasje te veel op heeft, kan de volgende dag last krijgen van lusteloosheid. We weten dat dit waar is op basis van het antwoord op de volgende vraag.

Hulp nodig?

De behandeling kan snel en discreet beginnen, begin nu

Neem contact met ons op

Veroorzaakt alcohol vermoeidheid?

Ja. Zelfs een biertje of een paar glazen wijn staan ​​erom bekend dat veel mensen zich slaperig en aangenaam ontspannen voelen. Maar volledige vermoeidheid komt vaker voor in de nasleep van zwaar of binge drinken of overmatig alcoholgebruik.

Elk niveau van alcoholgebruik kan bijdragen aan uitdroging, waardoor de bloeddruk daalt en de bloedsomloop vertraagt. Wanneer minder zuurstof en bloedstroom de hersenen bereiken, treedt vermoeidheid op.

Zwaaralcoholgebruik heeft ook invloedcircadiane ritmes, verstoorde slaap zodat u geen bevredigende nachtrust krijgt. Vermoeidheid is dan een natuurlijk bijproduct.

Wat betekent het als een alcoholist veel slaapt?

Als een alcoholist veel slaapt, kan dat een of meer dingen betekenen. Een patroon van zwaar alcoholgebruik hangt vaak samen met slaperigheid overdag. Bijvoorbeeld eenstudiein 2014 bleek dat ongeveer 15 procent van de zware drinkers overdag slaperig was.

Alcoholgebruik wordt ook in verband gebracht met meer slaapstoornissen zoals slapeloosheid en obstructieve slaapapneu. Mensen die aan deze aandoeningen lijden, zijn overdag vaak slaperig. Ze kunnen de hele dag korte dutjes doen of vaak klagen dat ze moe zijn.

Erger nog, slaperigheid overdag door een combinatie van alcoholgebruik en slaapapneunaar verluidtverhoogt de kans om betrokken te raken bij een aan vermoeidheid gerelateerd auto-ongeluk.

Wat gebeurt er nog meer met je lichaam als je stopt met drinken?

Op langere termijn is stoppen met drinken een van de verstandigste gezondheidskeuzes die iemand met een alcoholprobleem kan maken. Een lichaam dat niet constant onder de druk van alcoholmisbruik staat, is overal gezonder. Hier zijn slechts enkele van de positieve bijwerkingen van stoppen met roken, dingen die kunnen gebeuren voor hun hersenen en lichaam:

 • Meer hydratatie – Dit correleert met minder vermoeidheid, betercognitieve functie, en zelfs verbeteringen in de stemming.
 • Gewichtsverlies - Veel mensen verliezen kilo's nadat ze zijn gestopt met drinken.
 • Een sterker immuunsysteem - Nuchterheid betekent doorgaans minder ziek worden.
 • Beter slapen – Alcohol staat erom bekend dat het een goede nachtrust verstoort.
 • Een gezonder spijsverteringssysteem - Laten we de kracht van een werkende lever en andere organen die helpen bij het verteren van voedsel, het wegspoelen van gifstoffen en het minimaliseren van spijsverteringsproblemen niet onderschatten.

Dit zijn enkele van de vele fysieke voordelen die een einde aan het drinken kan opleveren. Ze zijn het waard om in gedachten te houden tijdens de vroegste fase van een alcoholvrij leven, wanneer wat er met het lichaam gebeurt onmiddellijk nadat de alcohol het systeem heeft verlaten, vermoeidheid en andere mentale en fysieke symptomen kan veroorzaken. (Zie hieronder voor meer informatie over dit punt.)

Wat kan ik verwachten als ik stop met drinken?

Niet iedereen zal precies dezelfde ervaring hebben als ze stoppen met drinken. Alcohol is een gifstof, wat betekent dat zodra het in de bloedbaan terechtkomt, het een negatieve invloed heeft op zowat elk orgaan van het lichaam. Als iemand een tijdje heeft gedronken, passen zijn hersenen en lichaam zich aan aan dit nieuwe normaal. Wanneer ze stoppen met drinken, zal er weer een aanpassing aan het leven zonder alcohol plaatsvinden. Ontwenning vormt het aanpassingsproces waardoor de hersenen en het lichaam weer gezond worden en geleidelijk herstellen.

Tijdens deze periode van detox en vroeg herstel, zult u natuurlijk verschillende symptomen ervaren wanneer het lichaam terugkeert naar zijn normale processen. Sommige van deze symptomen en bijwerkingen van stoppen met roken kunnen ernstig zijn, en daarommedisch ondersteunde detoxis de aanbevolen route om een ​​gewoonte van zwaar drinken te stoppen.

Wat is de tijdlijn voor alcoholontwenning?

Terugtrekking uit alcohol volgt een algemene tijdlijn, maar het is belangrijk op te merken dat de specifieke timing en symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Deze kunnen onder meer de hoeveelheid en duur van alcoholgebruik, algehele gezondheid, leeftijd en genetische aanleg omvatten. Hier is een algemene tijdlijn:

Uur 0–6

Vroege ontwenningsverschijnselen kunnen binnen enkele uren na het laatste drankje optreden. Deze kunnen trillen (shakes), verlies van eetlust, slapeloosheid en milde angst omvatten.

Uur 6–24

Symptomen worden vaak intenser. U kunt toenemende angst, stemmingswisselingen, rusteloosheid en prikkelbaarheid ervaren. Andere symptomen zoals misselijkheid, braken, hartkloppingen of een snelle hartslag, hoge bloeddruk, hevig zweten en hoofdpijn kunnen voorkomen.

Dag 1–3

Ernstige symptomen kunnen binnen de eerste paar dagen beginnen. Dit kunnen hallucinaties, ernstige agitatie, toevallen (vaak met een piek rond 24 uur) en symptomen van delirium tremens (DT's) zijn, die in de meest ernstige gevallen kunnen voorkomen. Dit kan ernstige hallucinaties en wanen, extreme verwarring en koorts omvatten.

Dag 3–7

Dit is vaak wanneer de symptomen voor de meeste mensen het hoogst zijn. Symptomen kunnen zijn: desoriëntatie, ernstige hallucinaties, hoge bloeddruk en een risico op ernstige medische complicaties zoals een hartaanval, beroerte of overlijden, vooral bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Week 1–2

Hoewel de fysieke ontwenningsverschijnselen tijdens deze periode kunnen vervagen, kunnen psychologische symptomen zoals depressie, angst en hunkering naar alcohol aanhouden. Het is gebruikelijk om slaapproblemen, rusteloosheid en verminderde energie te ervaren.

Week 2 en verder

Postacuut ontwenningssyndroom (PAWS) kan optreden. Symptomen kunnen zijn: aanhoudende stemmingswisselingen, slapeloosheid, vermoeidheid en aanhoudende onbedwingbare trek. Deze symptomen kunnen enkele maanden of langer komen en gaan.

Vergeet niet dat stoppen met alcohol gevaarlijk en zelfs levensbedreigend kan zijn. Als u of iemand anders van plan is te stoppen met drinken na intensief, langdurig gebruik, is het van cruciaal belang om medisch toezicht te zoeken. Een zorgverlener kan een veilig en effectief ontwenningsplan opstellen en passende behandeling bieden, zoals medicatie om symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen.

Het is ook essentieel om opties voor langdurige behandeling en ondersteuning te overwegen, zoals counseling of steungroepen, om onthouding te behouden en de psychologische aspecten van herstel te beheersen.

Wat is de beste manier om te stoppen met drinken?

Idem dito. De beste manier om te stoppen met drinken is altijd in een vertrouwd afkickcentrum waar door verslaving gecertificeerde medische professionals toezicht kunnen houden op het ontgiftingsproces, door vitale functies te controleren, vocht toe te dienen, te letten op complicaties en troostmedicatie voor te schrijven voor lastige symptomen. Als u deze route volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw detox zo veilig en comfortabel mogelijk is, maar ook compleet.

Een detox onder medisch toezicht is de eerste cruciale stap op weg naar succesvol stoppen met drinken. Het is ook de eerste. Na een detox kunnen intramurale behandelingen en therapieën mensen helpen de grondoorzaken van een drankprobleem te identificeren en aan te pakken. Bij afwezigheid van dit werk is het vaak gemakkelijk om terug te keren naar dezelfde slechte gewoonte.

Vermoeidheid als symptoom van alcoholontwenning

Vermoeidheid na het stoppen met alcohol kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom u zich overmatig moe kunt voelen als u nuchter probeert te worden.

uitdroging

Alcohol heeft een uitdrogend effect op je lichaam, daarom krijg je een kater als je te veel drinkt. Omdat het menselijk lichaam voor 60 procent uit water bestaat en water een essentieel ingrediënt is om alle lichaamsprocessen soepel te laten verlopen, kan een tekort aan water ernstige problemen veroorzaken. Hoofdpijn, misselijkheid, pijn in het lichaam en een licht gevoel in het hoofd zijn allemaal tekenen van uitdroging, en vermoeidheid ook.

Verstoorde circadiane ritme

Het circadiane ritme is hoe je lichaam weet wanneer het wakker moet zijn en wanneer het moet slapen, en het is een van de redenen waarom zoveel experts aanbevelen om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en wakker te worden. Het hebben van een slaaproutine helpt je te behoudencircadiaans ritme werkt goeden houdt slaapproblemen op afstand. Een van de belangrijkste effecten die alcohol op het lichaam heeft, is echter het verstoren van dat ritme. Alcohol kan je helpen in slaap te vallen, maar als je eenmaal nuchter bent, begin je de effecten te voelen van dat onderbroken circadiane ritme. Dit kan leiden tot moeilijkheden met inslapen en doorslapen en kan slapeloosheid veroorzaken, waardoor u overdag extreme vermoeidheid kunt ervaren.

Lever schade

Zwaar, langdurig alcoholgebruik eist zijn tol van de lever en leverbeschadiging is een van de meest voorkomende langetermijneffecten van alcoholisme.Lever schadekan het voor uw lichaam moeilijker maken om in normale slaap-waakcycli te komen en kan u dezelfde slapeloosheid en vermoeidheidsproblemen bezorgen als hierboven vermeld.

Spanning

Als je bent geweestdrinken om angst te verdoezelenof om met stressoren in het leven om te gaan, kan het overweldigend zijn om nuchter te worden en om te gaan met problemen en dagelijkse worstelingen. Hoewel het een negatieve coping-techniek is, is alcoholgebruik voor stress dat welnog steedseen coping-techniek, en elke keer dat je een grote verandering in je leven probeert aan te brengen, zal het een uitdaging worden. Stress kan het moeilijker maken voor het lichaam om zijn energieniveau op peil te houden en het moeilijk maken om te slapen, wat beide kan leiden tot vermoeidheid.

Tips voor het omgaan met vermoeidheid na het stoppen met alcohol

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (5)

Het is duidelijk dat vermoeidheid na het stoppen met alcohol veel voorkomt en dat er heel specifieke redenen zijn waarom het lichaam met deze vermoeidheid omgaat als je nuchter wordt. Het goede nieuws is dat vermoeidheid veroorzaakt door uitdroging, stress, problemen met het circadiane ritme en zelfs leverbeschadiging allemaal na verloop van tijd kunnen worden verholpen, aangezien het lichaam opnieuw leert hoe het nuchter moet werken en omgaan met het leven. Dat betekent echter niet dat je in de tussentijd alleen maar de vermoeidheid moet doorstaan.

U kunt enkele stappen ondernemen om vermoeidheid te beheersen door:

 • Gericht op goedvoedingdus je lichaam heeft de vitamines en eiwitten die het nodig heeft om te herstellen en te herstellen
 • Gehydrateerd blijven door water, kruidenthee en sportdranken te drinken - houd er rekening mee dat frisdrank en zwarte thee uitdrogende effecten kunnen hebben, enenergiedrankenen sap kan te veel suiker bevatten, wat uw systeem verder kan belasten
 • Je circadiane ritme resetten door te proberen tegelijkertijd naar bed te gaan en wakker te worden
 • Manieren vinden om met stress om te gaan, zoalsjournaliseren,meditatieof therapie
 • Deelnemen aan lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen of fietsen

FHE Health kan helpen

Elke poging om nuchter te worden moet worden toegejuicht. Het is moeilijk toe te geven dat je alcoholgebruik uit de hand is gelopen en dat je veranderingen in je leven moet aanbrengen, maar op eigen houtje proberen te stoppen met alcohol kan een uitdaging zijn en zelfs gevaarlijk voor je gezondheid. Alcohol is een van de meestgevaarlijke stoffen om van te ontgiftenvanwege de ontwenningsverschijnselen op het lichaam, en adetoxen onder medisch toezicht, zoals het programma dat we bij FHE Health aanbieden, is een veel veiliger en comfortabeler alternatief.

Wanneer je zoektbehandeling voor alcoholismedoor middel van een detox-programma onder medisch toezicht, kunt u ook de mogelijkheid hebben om door te gaanintramurale of poliklinische revalidatieen ondersteunende diensten. Door gebruik te maken van deze diensten, kunt u de onderliggende factoren achter uw verslaving beter begrijpen en krijgt u de tools die u nodig hebt om blijvende verandering door te voeren.

Lees meer over het alcoholdetoxprogramma onder medisch toezicht van FHE Health en hoe we u kunnen helpen de eerste stap te zetten naar een gezondere, nuchtere levensstijl wanneer uneem vandaag nog contact met ons op.

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (6)

OverChris Foy

Chris Foy is een contentmanager en webmaster voor FHE Health met jarenlange ervaring in de verslavingszorg...Lees verder

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom (2024)

FAQs

Voel je je moe na het stoppen met alcohol? Een veel voorkomend symptoom? ›

Vermoeidheid kan optreden wanneer je stopt met het gebruik van alcohol. Dit wordt een onthoudingsverschijnsel genoemd. Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal en komen vaak voor.

Waarom zo moe na stoppen met alcohol? ›

Alcohol verstoort je slaap. Hierdoor voel je je vermoeid de dag nadat je hebt gedronken. Als je stopt met drinken merk je al gauw dat je beter slaapt en 's ochtends meer uitgerust wakker wordt.

Hoe snel voel je je beter na stoppen met alcohol? ›

Stoppen met alcohol leidt in de eerste paar dagen (tot aan twee weken) al tot directe zichtbare effecten. Mensen rapporteren vaak dat ze meteen beter slapen, met positieve gevolgen voor het humeur en mentale gezondheid.

Hoe voel je je na stoppen met alcohol? ›

De meest bekende ontwenningsverschijnselen zijn: beven, zweten, onrust en zenuwachtigheid, angst, 'malaise' gevoel, slapeloosheid, misselijkheid en braken. Deze verschijnselen zijn op zich niet gevaarlijk en verdwijnen meestal na 7 tot 10 dagen van onthouding.

Wat merk je na 2 weken geen alcohol? ›

Je voelt je fitter. Je slaapt beter. Je huid wordt gezonder. Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.

Hoe lang moe na stoppen met drinken? ›

Meestal verdwijnen lichte onthoudingsverschijnselen na ongeveer een week. Vermoeidheid is het onthoudingsverschijnsel dat het langst aanhoudt. Je kunt hier nog een behoorlijk lange tijd last van houden.

Welke vitamine bij stoppen met alcohol? ›

De adviesdosering Thiamine is 100 mg per dag tot tenminste zes maanden na het stoppen met drinken. Dus ook als u goed eet, al gestopt bent met drinken, van plan bent te stoppen, niet heel veel drinkt of binnenkort wordt opgenomen, dient u Thiamine te slikken.

Wat merk je na 4 dagen geen alcohol? ›

Onthoudingsverschijnselen 'zonder complicaties'

Beginnen meestal 24 uur na het drastisch minderen of stoppen met langdurig, overmatig alcoholgebruik. Kernsymptoom is de 'tremor' (beven), vooral van de handen, maar soms ook van het hoofd en de tong. Kan variëren van licht beven tot zware tremor.

Hoe lang duurt het ontgiften van de lever? ›

Afkickverschijnselen bij lever ontgiften

Wanneer je je lever gaat ontgiften na alcohol krijg je meestal te maken met onthoudingsverschijnselen. Deze duren meestal zo'n drie tot zeven dagen. Vooral de eerste dagen kunnen heftig zijn. Na uiterlijk 2 weken heb je geen last meer van de lichamelijke afkickverschijnselen.

Wat doet stoppen met alcohol met je gezicht? ›

Je huid gaat meer stralen, omdat je vanzelf beter gehydrateerd blijft. Alcohol onttrekt namelijk vocht uit je lichaam, en daardoor worden rimpeltjes zichtbaarder. Dat is dus verleden tijd. Ook krijg je minder puistjes en is je huid minder vlekkerig.

Wat merk je na 1 maand geen alcohol? ›

Veel mensen zeggen na een maand zonder alcohol dat hun concentratie verbeterd is, en ook hun geheugen. Een maand onthouding blijkt mensen ook meer energie te geven, en hun vertering loopt vlotter. Ook een evenwichtiger humeur en een mooiere huid worden nog genoemd als gunstige effecten.

Wat doet 3 dagen geen alcohol? ›

Door 3 dagen geen alcohol te drinken, kun je ervaren hoe het is om een goede nachtrust te hebben en uitgerust wakker te worden. Alcohol kan in eerste instantie helpen om in slaap te vallen, maar zorgt ook voor verstoringen in de slaapcyclus en een minder diepe slaap.

Wat merk je na 3 weken geen alcohol? ›

Je slaapt beter, voelt je fitter, je bankrekening groeit en misschien val je zelfs wat af.

Wat gebeurt er als je helemaal geen alcohol meer drinkt? ›

Als je stopt, merk je dat op veel manieren. Veel mensen die minder zijn gaan drinken, voelen zich snel fitter en hebben meer energie. Dit komt doordat je beter slaapt als je niet drinkt. Veel mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich blijer en zelfverzekerder.

Wat als je helemaal geen alcohol meer drinkt? ›

Als je plotseling veel minder of helemaal geen alcohol meer drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je lichaam is een dagelijkse hoeveelheid alcohol gewend en raakt een beetje van slag. Bij ontwenningsverschijnselen kun je: humeurig, rusteloos of angstig worden.

Wat doet alcohol met je spieren? ›

Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik voor pijn in spieren en gewrichten zorgen. Vochtgebrek en een verstoring van testosteron en cortisol zorgen ervoor dat je lichaam minder eiwitten opneemt en je spieren minder goed groeien. Ook worden belangrijke vitamines en mineralen uit het lichaam onttrokken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6553

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.